I. MATOVIČ: Smer nedodržal sľub voličom, zvýši dane aj malým firmám

19.10.2012 Bratislava

Bratislava 19. októbra (TASR) - Vládna strana Smer-SD nedodržala predvolebné sľuby, pretože nezvyšuje daň z príjmu len bohatým firmám. Podľa lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča totiž sociálni demokrati sľúbili zvýšiť daňové zaťaženie len pre "extrémne bohaté" firmy s miliónovými ziskami. "Dnes sme pár mesiacov po voľbách a idete svojím návrhom rovnako zdaňovať bohaté firmy ako tie chudobné," povedal v rámci dnešnej rozpravy k návrhu zákona o dani z príjmov za hnutie OĽaNO Matovič.

Podľa neho Smer-SD najprv voličom niečo sľúbil, následne získal ich podporu a po voľbách sa im otočil chrbtom. "Prečo ste sľubovali, že zdaníte len extrémne bohaté firmy?" opýtal sa v parlamente Matovič. Nie je mu jasné, ako došla vládna strana k tomu, že treba rovnakým spôsobom zaťažiť malú firmu v Medzilaborciach ako veľkú spoločnosť, ktorá ročne zarobí 100 miliónov eur. "Malým firmám idete doslova podrezať zbytočne krk," vyhlásil Matovič.

Rovnako ako viacerí predstavitelia opozície aj líder OĽaNO sa obáva, že rezort financií nevyberie taký objem financií, ako sa očakáva v súvislosti so zvýšením dane z príjmu. Podľa neho sa totiž budú podnikatelia vyhýbať plateniu vyšších daní, pokiaľ nezistia, že platiť dane sa oplatí. Motiváciou by pritom mohla byť nízka miera korupcie pri riadení štátu. "Aj keby ste od zajtra na Slovensku zaviedli štát s nulovou korupciou, ešte dlho budú ľudia mať pocit, že žijú v krajine, kde korupcia prekvitá," upozornil Matovič.
 

Vyberte región